Torra Veneciane

Torra Veneciane

Kulla rrethore (Torra), u ndërtua në shek. XV mbi kullën bizantine. Kjo dëshmohet nga prania e blloqeve nga rrethoja e mëparshme, e fragmenteve arkitektonike dhe e relieveve antike. Kulla ka diametrin 16m dhe lartësinë 9m. Në kullë hyet nëpërmjet një porte në formë harku me tulla. Kulla është e paisur me 5 frëngji dhe 3 ndarje (kthina). Perimetri sipër mbyllet me bedena. Ambienti i brendshëm është ndërtuar me tulla në formë kupole. Ngjitja në lartësi bëhet nga brenda, me shkallë të ngushta e të prjerrta.

Durres Amphitheatre

Durres Amphitheatre

Indeed, one of the largest parts of ancient architecture in Albania, if not in the Balkans, the Durres Amphitheater was built in 100 AD from Hadrian and was rediscovered only in the 1960s. It was used for about 300 years and then back there could be more than 20,000 spectators. This large scale is part of what makes history special, but archaeologists are also interested in how the building shows the Roman transition to Christianity. Within this place is a mosaic of mosaics of saints, showing how the amphitheater later gained a religious purpose in his life.

Museu Arkeologjik

Museu Arkeologjik

Ky muze ultra-modern, i ndritshem i cili gjendet nga bregu i detit ka nje koleksion te mahnitshem te objekteve historike. Pikat kryesore perfshijne skulpturat dhe statujat me gjobe, stolite e arta delikate, amfora te mbuluara nga shtrati i detit dhe ende te mbuluara me barnacle dhe vazo te bukura te pikturuara dhe ene qe jane ruajtur ne menyre te perkryer, ata duken sikur te ishin pikturuar vetem dje.

Pallati Mbretit “ZOG 1”

Pallati Mbretit

"ZOG 1"

Pallati mbretëror u ndërtua në vitin 1937. Ai u projektua në kuotën më të lartë (98m) të kodrave dhe ka një pozicion mbizotërues mbi qytet dhe det. Nga ana arkitekturore përfaqëson stilin e ndërtimit (neoklasicist) i përdorur në fillim të shek. XX. Në fasadën ballore të Vilës është figura e kryetrimit shqiptar Gjergj Kastriot Skenderbeu, mbi kal, profil djathtas, me shpatë në dorë.

Xhamia e Madhe

Xhamia e Madhe

Xhamia e Madhe u ndërtua në vitin 1938. Pozicioni i zgjedhur topografik me fasadë nga Lindja plotëson ansamblin e ndërtimeve publike në sheshin qendror të qytetit. “Lëvizja kundër fesë, paragjykimeve fetare dhe zakoneve prapanike” e 6 shkurtit 1967, prishi kupolën dhe minaren e saj, dhe e transformoi në institucion kulturor, emërtuar “Pallati Rinia”. Pas viteve ’90 Xhamia e Madhe u rikthye në funksionin e saj si ndërtesë kulti dhe ruajti arkitekturën fillestare. Ndërtimet u kryen në dy faza gjatë viteve 1992-1994, dhe 2004-2006.